Belvedere Wandelbos Groenendaal – winnaar prijsvraag

Over dit project

KPG Architecten won in 2019 een prijsvraag van de gemeente Heemstede voor een nieuwe belvedère (uitkijkpunt) in Wandelbos Groenendaal. Het idee komt van de Heemstedse broer en zus Bids, die als kind al vaak in het bos kwamen. De Gemeente Heemstede kreeg van hen een schenking voor het realiseren van een nieuwe belvedère. Het ontwerp van KPG wordt in 2022 uitgevoerd.

De Wandeling, de nieuwe belvedère

De Wandeling is geïnspireerd op de belvedère die tot 1965 in Wandelbos Groenendaal stond, een ontwerp van architect John Thomas Hitchcock (1812-1844). De as van het gebouwtje was een wenteltrap van 68 treden, rustend op drie ijzeren spijlen.
In De Wandeling komt de bijzondere vorm van de oude belvedère terug in een moderne variant van geperforeerd cortenstaal. Hiermee verwijst het ontwerp naar de vergankelijkheid en het rijke verleden van Heemstede.
De bezoeker wandelt door het bos omhoog de belvedère in, om te worden beloond met een prachtig uitzicht. Uitrusten op een van de onderin de uitkijktoren geïntegreerde bankjes kan natuurlijk ook.

Het schetsontwerp voor De Wandeling is in 2020 afgestemd met de Gemeente Heemstede en de heer Bids. In overleg zijn minimale aanpassingen gedaan die het ontwerp in stand houden. Zo is de kleur van de omloop gewijzigd en is op de top een dakje geplaatst dat, verwijzend naar de schenker, het ‘hoedje van Bids’ is gedoopt.

opdrachtgever: Gemeente Heemstede
realisatie: 2022